Blog

Is jouw website wel het hart van jouw online communicatie?

Je vindt jouw website belangrijk, je steekt er veel geld, tijd en energie in. Maar is jouw website wel het hart van jouw online communicatie? Vinden mensen je via de website of via een ander kanaal? Lezen klanten berichten van de website of toch eerder in de nieuwsbrief?

De meeste klantcontacten en contacten met leads gaan niet via de website van een organisatie, toch steken de meeste organisaties meer geld, tijd en energie in de website dan in bijvoorbeeld de nieuwsbrief of de socialmediastrategie. Een gemiste kans vind ik.

Want als de website niet meer het belangrijkste kanaal is voor communicatie met klanten en leads, dan verdienen de kanalen die belangrijker zijn meer aandacht, tijd en geld.

Te veel nadruk op de website

Organisaties leggen heel, en dan bedoel ik heel heel heel, veel nadruk op hun website. Dat mag ook een aardige duit kosten. De beste webdesigners en bouwers worden ingehuurd om een zo goed mogelijke website te bouwen.

Uit analyse blijkt echter dat veel van je verkopen of contacten voortkomen uit of de nieuwsbrief of een socialmediabericht. Bezoekers komen niet naar je website omdat ze je naam van je website of bedrijf hebben ingetypt of door een zoekopdracht op een van je mooie zoekwoorden, nee, ze vinden je op een andere manier.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven zijn vaak de voornaamste bron voor mensen die jou al kennen (klanten, leden, leads). Zij gaan, behalve misschien bij een nieuwssite, niet dagelijks naar jouw website, maar laten zich informeren via je nieuwsbrief.

Het is dan ook een goed idee om kritisch naar je nieuwsbriefstrategie te kijken. Hoe vaak verzend je een nieuwsbrief, welke content gebruik je in je nieuwsbrief en vooral wat vinden de ontvangers van je nieuwsbrief?

Sociale media

Nieuwe klanten en leads komen je vaak tegen via een socialmediabericht, al dan niet betaald. Dus is het een no-brainer dat je je socialmediastrategie op orde hebt. Tot voor kort hoorde je nog wel eens horrorverhalen dat de social media er door een stagiair ‘bij’  gedaan werd, gelukkig lijkt dat in ieder geval steeds minder vaak voor te komen. Toch wordt er minder geïnvesteerd in een goede kracht voor social media. Vaak is het toch nog een bijproduct van een webredactie en bemoeien ook niet online professionals zich vaak met wat er wanneer gepost moet worden. Zonde, steek hier meer tijd in en je zult zien hoe veel beter je bereik wordt en hoe veel beteer je gewaardeerd wordt.

Is jouw website nog wel goed ingericht?

Dit alles neemt niet weg dat een website nog steeds een belangrijk kanaal is in de online communicatiemix en dat betekent dat je er ook voor moet zorgen dat de website nog steeds goed is ingericht.

Het ziet er mooi uit en waarschijnlijk is hij in den beginne ook precies zoals een website moet zijn: up-to-date, gebruiksvriendelijk, mobiel vriendelijk en modern ogend. Maar ja, je weet hoe snel dat verandert.

Ik stipte net al even aan dat een website van een organisatie veel aandacht krijgt bij de bouw (of de migratie naar een nieuw platform of een nieuwe versie),

Helaas blijft dat vaak niet zo. Als snel worden er dingen ‘bijgezet’  op de homepage of in het menu, want dat wil die ene manager nou eenmaal. Alle argumenten van de online professionals worden aan de kant geschoven. Dit zorgt er voor dat je website op een gegeven moment niet meer die logische indeling heeft van het begin en dat bezoekers niet meer zo snel hun weg vinden op de site.

Als je veel content produceert dan loop je de kans dat content niet altijd meer up-to-date is, omdat door alle nieuwe artikelen de focus op de oudere artikelen wegvalt.

Het is daarom zaak om regelmatig een content audit uit te voeren. Er zijn commerciële organisaties die dit elke drie maanden doen. Het hangt een beetje van je business af hoe vaak het nodig is. Een content audit is in het kort een overzicht van al je content, met de bijhorende doelgroep en zoekwoorden en een analyse van hoe goed de content het ‘doet’.

Deel gerust

Waarom een webredacteur ineens content manager heet

(updated 14 december 2021)

Back in the days wilde ik me verder ontwikkelen op het gebied van internet. Schrijven was mijn passie en ik vond dat ik er ook best goed in was. Dus toen er een functie van webredacteur langskwam dacht ik, dat heb ik nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Dat was in 1998. Dat lijkt een eeuwigheid geleden en misschien is dat het ook wel. Het gevoel komt vooral door de snelle ontwikkeling die de hele online wereld sindsdien heeft doorgemaakt. Niets is meer zoals het in de begindagen van het world wide web was. Zo lijkt de term webredacteur inmiddels ook vervangen door content manager.

Zelf ben ik meegegroeid met de ontwikkelingen en moet ik af en toe goed nadenken wat er eigenlijk allemaal zo anders is nu. Wat me in ieder geval  opvalt: de term webredacteur wordt steeds vaker vervangen door content manager. En dat heeft niet veel te maken met het feit dat we in ons werk veel met content management systemen werken.

Veel breder

Dat een webredacteur steeds vaker content manager wordt genoemd komt vooral omdat iemand in de functie van webredacteur steeds breder is gaan werken. Er zijn veel verschillende systemen en vaardigheden bijgekomen die er in 1998 nog niet waren.

Analytics

Ja, je had wel analaytics maar eigenlijk deed je er niet zo heel veel mee. Tijdens een voortgangsgesprek in mijn functie als webredacteur wilde mijn toenmalige leidinggevende het aantal kliks opnemen als belangrijk doel. Op dat moment heb ik hem uitgelegd dat je daar niet zo veel aan hebt. Ik kan mijn vrienden allemaal vragen om op een link te klikken als ik daar een bonus voor zou kunnen krijgen, maar aan die kliks heb je als organisatie niets. Dat hoef je nu niet meer uit te leggen aan de communicatiemanager, want ook die is meegegroeid in de online wereld. Gelukkig maar.

Social media

Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Nu is social media als belangrijk onderdeel in de marketing- en communicatiestrategie van elke organisatie ingebed. En met social media kwamen niet alleen de nieuwe vaardigheden van het schrijven van posts in de juiste toon voor het juiste kanaal, maar werden ook beeld en video steeds belangrijker. Je kan het je als content manager niet meer veroorloven om daar niet ook goed in te zijn.

Podcast en Clubhouse

De nieuwste toevoegingen zijn misschien wel podcasts en Clubhouse. Weer nieuwe kanalen die worden ingezet in de strategie van een bedrijf. En wie weet wat er in toekomst nog komt. Als content manager blijf je continu in ontwikkeling en zo groei je mee met de online wereld om ons heen. Never a dull moment at the office, zullen we maar zeggen.

Dat een webredacteur nu veel vaker content manager genoemd wordt is een van de vele ontwikkelingen. Ik houd in de gaten wanneer ook deze nieuwe term verandert.

Crossphase is het met me eens!

Bij Crossphase hebben ze het ook helemaal gehad met die wirwar aan titels en noemen ze nu iedereen Digital Content Specialist.

Lees hoe Crossphase het oplost.

Deel gerust

Zeven tips voor het geven van feedback op teksten

Het geven van feedback op geschreven content is niet makkelijk. Je moet je toon in de gaten houden, er zeker van zijn dat je suggesties specifiek en nuttig zijn, en uitleggen wat er precies niet goed is. En dat allemaal terwijl je niet te negatief wilt zijn over het geschreven stuk.

Je kan natuurlijk zelf aanpassingen maken. Maar op de lange termijn gaat dat niet helpen, omdat je steeds bezig bent dezelfde fouten te herstellen.

Aan de andere kant blijft de schrijver dezelfde fouten maken, omdat je nooit uitlegt wat er verbeterd kan worden aan het stuk. Daarom is het beter om feedback te geven.

Hoe kan je het beste zinnige feedback geven om de teksten structureel te verbeteren en iedereen tevreden houden? Hier volgen een paar handige tips om heldere en bruikbare feedback te geven aan de schrijver.

Geef op tijd feedback als content gemaakt wordt

Op tijd feedback geven kan voorkomen dat jij en de schrijver niet meer weten waar het stuk nou eigenlijk over ging. Als je een artikel langer laat liggen, dan vergeet je de informatie die je destijds bij elkaar gezocht had. Het idee dat je had toen je het stuk schreef staat je nu ook niet meer helder voor de geest.

De oplossing is simpel: spreek een deadline af met de schrijver en zet het in je contentkalender of agenda. Zo weet je precies wanneer je feedback moet geven.

Wees duidelijk over wie de feedback gaat geven

In een groter team heb je te maken met verschillende redacteuren. In een kleiner team is het is het misschien niet altijd duidelijk wie feedback op teksten geeft, zelfs als een concept al binnen is.

Het resultaat hiervan is dat het niet duidelijk is wie de feedback gaat geven en het gevaar is dat iedereen dan maar zijn mening gaat geven.

Maar als meerdere teamleden feedback gaan geven dan raakt de schrijver in verwarring en kan het zelfs zijn dat er tegenstrijdige feedback komt. Geef de schrijver credit en ga ervan uit dat je met een extra paar ogen, misschien twee, heel goed kan werken.

Maak een duidelijke briefing om onnodige redactie te voorkomen

Je hebt een kort template nodig dat duidelijk maakt aan welke voorwaarden de content moet voldoen, de stijl die gevolgd moet worden en antwoord geeft op alle andere vragen die een schrijver heeft.

Je kan ook gedetailleerde briefings opstellen als je om content vraagt. In dit document geef je aan:

  • welke zoekwoorden moeten terugkomen in de tekst
  • opties voor een titel
  • suggesties voor de content structuur
  • interne links naar andere content

Het gebruiken van een template en een briefing voorkomt al veel vragen van de schrijvers.

Tips voor constructieve feedback

Het klinkt makkelijker dan het is om constructief feedback te geven. Misschien helpen de volgende tips je om het wat makkelijker te maken:

  1. Lees de content eerst een keer helemaal door voordat je met redigeren begint.
    Het is belangrijk dat je begrijpt waar de content over gaat voordat je suggesties voor aanpassingen kan doen. Als je de content hebt doorgelezen, lees hem dan nog een keer door om te kijken waar je aanpassingen zou kunnen doen. Let hierbij op:
    – Hoe loopt de tekst (het verhaal) en hoe is het gestructureerd
    – Klopt the tone-of-voice
    – Volgt het de stijlgids
    – en wat voor tekstredactie is er nodig
  2. Begin altijd met positieve feedback
    Dit is heel belangrijk. Begin altijd met wat je positief aan het stuk vond. Je wilt een schrijver ook graag helpen beter te worden. Als je aangeeft wat je goed vond, dan weet een schrijver dat hij dat de volgende keer weer kan gebruiken. Bovendien houd je mensen zo ook enthousiast om content aan te leveren.
  3. Wees specifiek in je feedback
    Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat feedback alleen maar zin heeft als het heel specifiek is. Als er bijvoorbeeld een zin is die niet lekker loopt, geef dat dan aan. Als een hele alinea niet loopt, geef deze een kleurtje en voeg een opmerking toe waarin staat wat er herschreven moet worden. Hoe specifieker je aangeeft wat er niet klopt, hoe beter een schrijver je feedback kan verwerken. Specifiek feedback geven helpt je ook om feedback te geven met een oplossing, in plaats van alleen maar rooie strepen in een document te zetten.
  4. Geef aan wat er mist aan de content
    Als er één ding is dat misschien nog belangrijker is dan specifiek te zijn is het duidelijk uit te leggen wat er nodig is om de tekst te verbeteren. Wees niet subjectief. Dus zeg niet van ‘dit is niks’, maar leg uit aan de schrijver wat er niet goed is aan de tekst, wat er mist, wat er beter kan, zo kan hij hier mee aan de slag. Als je alleen zegt dat iet ‘niks’ is geef je geen duidelijke aanwijzing voor wat er verandert moet worden.
  5. Geef voorbeelden bij je commentaar
    Een goede manier om aan te geven wat je bedoelt is voorbeelden geven. Bijvoorbeeld, als je vindt dat een inleiding niet sterk genoeg is, geef dan voorbeelden van goede inleidingen. Als je een goed voorbeeld geeft begrijpt de schrijver wat er anders kan en leert hij ook nog eens van de goede voorbeelden.
  6. Gebruik altijd ‘Wijzigingen bijhouden’
    Gebruik een programma waarin je wijzigingen kan laten zien. Bijvoorbeeld Word, Google Docs. De schrijver kan zien welke wijzigingen er zijn aangebracht in de tekst. Zelfs als je alleen een spatie weghaalt, of een komma kan de schrijver dat zien.
  7. Laat ook ruimte voor de mening van de schrijver
    Het kan natuurlijk zijn dat je voorstelt om iets te veranderen in een tekst, dat de schrijver juist expres  heeft opgenomen of zo heeft opgeschreven. Geef dus geen feedback alsof het echt niet op een andere manier kan, maar geef aan waarom jij denkt dat een bepaalde manier beter is. Hiermee geef je ook aan dat je het werk van de schrijver waardeert en daarmee bouw je een goede relatie op met de schrijver.

Kortom

Om alles nog even samen te vatten, zorg ervoor dat je niet vaag of subjectief bent als je feedback geeft over content. Onderstreep je kritiekpunten met voorbeelden en leg uit wat er niet goed is. En, denk bij het geven van feedback aan de toekomstige stukken van de schrijver, help hem leren en verbeteren.

Deze techniek heet ‘feed forward’ in plaats van feedback. Als je op de juiste manier feedback geeft zal dat je helpen in de toekomst. Je geeft aan wat wel en wat niet werkt, daar leert de schrijver van en het kan voorkomen dat je de volgende keer dezelfde edits moet maken.

Dit artikel is een losse vertaling van het artikel op Gather Content van Masooma Memon //gathercontent.com/blog/how-to-provide-feedback-on-content

Deel gerust