Is jouw website wel het hart van jouw online communicatie?

(updated 10 januari 2024)

Je vindt jouw website belangrijk, je steekt er veel geld, tijd en energie in. Maar is jouw website wel het hart van jouw online communicatie? Vinden mensen je via de website of via een ander kanaal? Lezen klanten berichten van de website of toch eerder in de nieuwsbrief?

De meeste klantcontacten en contacten met leads gaan niet via de website van een organisatie, toch steken de meeste organisaties meer geld, tijd en energie in de website dan in bijvoorbeeld de nieuwsbrief of de socialmediastrategie. Een gemiste kans vind ik.

Want als de website niet meer het belangrijkste kanaal is voor communicatie met klanten en leads, dan verdienen de kanalen die belangrijker zijn meer aandacht, tijd en geld.

Te veel nadruk op de website

Organisaties leggen heel, en dan bedoel ik heel heel heel, veel nadruk op hun website. Dat mag ook een aardige duit kosten. De beste webdesigners en bouwers worden ingehuurd om een zo goed mogelijke website te bouwen.

Uit analyse blijkt echter dat veel van je verkopen of contacten voortkomen uit of de nieuwsbrief of een socialmediabericht. Bezoekers komen niet naar je website omdat ze je naam van je website of bedrijf hebben ingetypt of door een zoekopdracht op een van je mooie zoekwoorden, nee, ze vinden je op een andere manier.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven zijn vaak de voornaamste bron voor mensen die jou al kennen (klanten, leden, leads). Zij gaan, behalve misschien bij een nieuwssite, niet dagelijks naar jouw website, maar laten zich informeren via je nieuwsbrief.

Het is dan ook een goed idee om kritisch naar je nieuwsbriefstrategie te kijken. Hoe vaak verzend je een nieuwsbrief, welke content gebruik je in je nieuwsbrief en vooral wat vinden de ontvangers van je nieuwsbrief? Heb je al nagedacht over een gepersonaliseerde nieuwsbrief afgestemd op de verschillende doelgroepen?

Sociale media

Nieuwe klanten en leads komen je vaak tegen via een socialmediabericht, al dan niet betaald. Dus is het een no-brainer dat je je socialmediastrategie op orde hebt. Tot voor kort hoorde je nog wel eens horrorverhalen dat de sociale media er door een stagiair ‘bij’  gedaan werd, gelukkig lijkt dat in ieder geval steeds minder vaak voor te komen. Toch wordt er minder geïnvesteerd in een goede kracht voor sociale media. Vaak is het toch nog een bijproduct van de webredactie en bemoeien ook niet-online professionals zich vaak met wat er wanneer gepost moet worden. Zonde, steek hier meer tijd in en je zult zien hoe veel beter je bereik wordt en hoe veel beteer je gewaardeerd wordt.

Is jouw website nog wel goed ingericht?

Dit alles neemt niet weg dat een website nog steeds een belangrijk kanaal is in de online communicatiemix en dat betekent dat je er ook voor moet zorgen dat de website nog steeds goed is ingericht.

Het ziet er mooi uit en waarschijnlijk is hij in den beginne ook precies zoals een website moet zijn: up-to-date, gebruiksvriendelijk, mobiel vriendelijk en modern ogend. Maar ja, je weet hoe snel dat verandert.

Ik stipte net al even aan dat een website van een organisatie veel aandacht krijgt bij de bouw (of de migratie naar een nieuw platform of een nieuwe versie). Op dat moment is er tijd en geld beschikbaar om de website kritisch tegen het licht te houden en als nodig helemaal opnieuw in te richten.

Helaas blijft dat vaak niet zo. Als snel worden er dingen ‘bijgezet’  op de homepage of in het menu, want dat wil die ene manager nou eenmaal. Alle argumenten van de online professionals worden aan de kant geschoven. Dit zorgt er voor dat je website op een gegeven moment niet meer die logische indeling heeft van het begin en dat bezoekers niet meer zo snel hun weg vinden op de site.

Als je veel content produceert dan loop je de kans dat content niet altijd meer up-to-date is, omdat door alle nieuwe artikelen de focus op de oudere artikelen wegvalt.

Het is daarom zaak om regelmatig een content audit uit te voeren. Er zijn commerciële organisaties die dit elke drie maanden doen. Het hangt een beetje van je business af hoe vaak het nodig is. Een content audit is in het kort een overzicht van al je content, met de bijhorende doelgroep en zoekwoorden en een analyse van hoe goed de content het ‘doet’.

Het is net als een huis, als je het niet bijhoudt is het in een mum van tijd stoffig.

Is jouw website wel het hart van jouw online communicatie?
Deel gerust

U zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.