Zeven tips voor het geven van feedback op teksten

Het geven van feedback op geschreven content is niet makkelijk. Je moet je toon in de gaten houden, er zeker van zijn dat je suggesties specifiek en nuttig zijn, en uitleggen wat er precies niet goed is. En dat allemaal terwijl je niet te negatief wilt zijn over het geschreven stuk.

Je kan natuurlijk zelf aanpassingen maken. Maar op de lange termijn gaat dat niet helpen, omdat je steeds bezig bent dezelfde fouten te herstellen.

Aan de andere kant blijft de schrijver dezelfde fouten maken, omdat je nooit uitlegt wat er verbeterd kan worden aan het stuk. Daarom is het beter om feedback te geven.

Hoe kan je het beste zinnige feedback geven om de teksten structureel te verbeteren en iedereen tevreden houden? Hier volgen een paar handige tips om heldere en bruikbare feedback te geven aan de schrijver.

Geef op tijd feedback als content gemaakt wordt

Op tijd feedback geven kan voorkomen dat jij en de schrijver niet meer weten waar het stuk nou eigenlijk over ging. Als je een artikel langer laat liggen, dan vergeet je de informatie die je destijds bij elkaar gezocht had. Het idee dat je had toen je het stuk schreef staat je nu ook niet meer helder voor de geest.

De oplossing is simpel: spreek een deadline af met de schrijver en zet het in je contentkalender of agenda. Zo weet je precies wanneer je feedback moet geven.

Wees duidelijk over wie de feedback gaat geven

In een groter team heb je te maken met verschillende redacteuren. In een kleiner team is het is het misschien niet altijd duidelijk wie feedback op teksten geeft, zelfs als een concept al binnen is.

Het resultaat hiervan is dat het niet duidelijk is wie de feedback gaat geven en het gevaar is dat iedereen dan maar zijn mening gaat geven.

Maar als meerdere teamleden feedback gaan geven dan raakt de schrijver in verwarring en kan het zelfs zijn dat er tegenstrijdige feedback komt. Geef de schrijver credit en ga ervan uit dat je met een extra paar ogen, misschien twee, heel goed kan werken.

Maak een duidelijke briefing om onnodige redactie te voorkomen

Je hebt een kort template nodig dat duidelijk maakt aan welke voorwaarden de content moet voldoen, de stijl die gevolgd moet worden en antwoord geeft op alle andere vragen die een schrijver heeft.

Je kan ook gedetailleerde briefings opstellen als je om content vraagt. In dit document geef je aan:

 • welke zoekwoorden moeten terugkomen in de tekst
 • opties voor een titel
 • suggesties voor de content structuur
 • interne links naar andere content

Het gebruiken van een template en een briefing voorkomt al veel vragen van de schrijvers.

Tips voor constructieve feedback

Het klinkt makkelijker dan het is om constructief feedback te geven. Misschien helpen de volgende tips je om het wat makkelijker te maken:

 1. Lees de content eerst een keer helemaal door voordat je met redigeren begint.
  Het is belangrijk dat je begrijpt waar de content over gaat voordat je suggesties voor aanpassingen kan doen. Als je de content hebt doorgelezen, lees hem dan nog een keer door om te kijken waar je aanpassingen zou kunnen doen. Let hierbij op:
  – Hoe loopt de tekst (het verhaal) en hoe is het gestructureerd
  – Klopt the tone-of-voice
  – Volgt het de stijlgids
  – en wat voor tekstredactie is er nodig
 2. Begin altijd met positieve feedback
  Dit is heel belangrijk. Begin altijd met wat je positief aan het stuk vond. Je wilt een schrijver ook graag helpen beter te worden. Als je aangeeft wat je goed vond, dan weet een schrijver dat hij dat de volgende keer weer kan gebruiken. Bovendien houd je mensen zo ook enthousiast om content aan te leveren.
 3. Wees specifiek in je feedback
  Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat feedback alleen maar zin heeft als het heel specifiek is. Als er bijvoorbeeld een zin is die niet lekker loopt, geef dat dan aan. Als een hele alinea niet loopt, geef deze een kleurtje en voeg een opmerking toe waarin staat wat er herschreven moet worden. Hoe specifieker je aangeeft wat er niet klopt, hoe beter een schrijver je feedback kan verwerken. Specifiek feedback geven helpt je ook om feedback te geven met een oplossing, in plaats van alleen maar rooie strepen in een document te zetten.
 4. Geef aan wat er mist aan de content
  Als er één ding is dat misschien nog belangrijker is dan specifiek te zijn is het duidelijk uit te leggen wat er nodig is om de tekst te verbeteren. Wees niet subjectief. Dus zeg niet van ‘dit is niks’, maar leg uit aan de schrijver wat er niet goed is aan de tekst, wat er mist, wat er beter kan, zo kan hij hier mee aan de slag. Als je alleen zegt dat iet ‘niks’ is geef je geen duidelijke aanwijzing voor wat er verandert moet worden.
 5. Geef voorbeelden bij je commentaar
  Een goede manier om aan te geven wat je bedoelt is voorbeelden geven. Bijvoorbeeld, als je vindt dat een inleiding niet sterk genoeg is, geef dan voorbeelden van goede inleidingen. Als je een goed voorbeeld geeft begrijpt de schrijver wat er anders kan en leert hij ook nog eens van de goede voorbeelden.
 6. Gebruik altijd ‘Wijzigingen bijhouden’
  Gebruik een programma waarin je wijzigingen kan laten zien. Bijvoorbeeld Word, Google Docs. De schrijver kan zien welke wijzigingen er zijn aangebracht in de tekst. Zelfs als je alleen een spatie weghaalt, of een komma kan de schrijver dat zien.
 7. Laat ook ruimte voor de mening van de schrijver
  Het kan natuurlijk zijn dat je voorstelt om iets te veranderen in een tekst, dat de schrijver juist expres  heeft opgenomen of zo heeft opgeschreven. Geef dus geen feedback alsof het echt niet op een andere manier kan, maar geef aan waarom jij denkt dat een bepaalde manier beter is. Hiermee geef je ook aan dat je het werk van de schrijver waardeert en daarmee bouw je een goede relatie op met de schrijver.

Kortom

Om alles nog even samen te vatten, zorg ervoor dat je niet vaag of subjectief bent als je feedback geeft over content. Onderstreep je kritiekpunten met voorbeelden en leg uit wat er niet goed is. En, denk bij het geven van feedback aan de toekomstige stukken van de schrijver, help hem leren en verbeteren.

Deze techniek heet ‘feed forward’ in plaats van feedback. Als je op de juiste manier feedback geeft zal dat je helpen in de toekomst. Je geeft aan wat wel en wat niet werkt, daar leert de schrijver van en het kan voorkomen dat je de volgende keer dezelfde edits moet maken.

Dit artikel is een losse vertaling van het artikel op Gather Content van Masooma Memon //gathercontent.com/blog/how-to-provide-feedback-on-content

Zeven tips voor het geven van feedback op teksten
Deel gerust

U zou ook interesse kunnen hebben in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.